{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.452 visninger | Oprettet:

Lidt generelle fakta om marsvin {{forumTopicSubject}}

GENERELT OM MARSVIN
Marsvin stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Her har den lokale befolkning holdt dem som husdyr, og anvendt dem som fødevarer i flere tusinde år. Marsvinet er et lille, tæt dyr uden ydre hale og med korte lemmer. Ørerne er uden eller med let behåring. Marsvinet har 4 tæer på forbenene og 3 på bagbenene. Tænderne er hvide, rodløse og vokser hele tiden.

Marsvin er flokdyr og trives derfor bedst sammen med en eller flere artsfæller. De er sociale dyr, som i naturen lever i grupper med en han og flere hunner. De er aktive om dagen og æder mange måltider i løbet af dagen. Marsvin lever i naturen af forskellige grønne planter. Græs er en vigtig næringskilde, som sikrer deres behov for C-vitamin. Marsvin kan ikke selv danne C-vitamin.

Marsvin har forskellige stemmer, som de bruger til at kommunikere med. Man fornemmer de kan "snakke". Høje eller pludselige lyde får dem ofte til at sidde helt stille og de kan vise tegn på at ryste, "fryse". Pludselige bevægelser udløser flugt adfærd.

På latin hedder marsvinet "cavia porcellus". De blev indført til Europa omkring år 1500, hvorefter de hurtigt blev populære hos opdrættere af kæledyr. Marsvin bliver i dag ud over at være kæledyr, benyttet til forsøg i lægemiddelforskningen.
Der findes forskellige pelstyper. Mest almindelig er den glathårende variant. Der findes også dyr med hvirvler og rosetter, ru og kruset pels. Der kan også ses langhårsracer, hvor pelsen vokser med 2 - 3 cm om måneden.

Marsvin kan holdes sammen parvis som to hunner, en han (evt. kastreret) og en hun eller to hanner. Skal man have to hanner til at gå sammen, er det vigtigt, at mindst en af dem er lille unge, når de introduceres for hinanden, samt at der ikke er hunner i lokalet til at udsende kønsdufte, som de to hanner kan komme op at slås om.

Marsvin kan også holdes i flokke med hunner/unger og evt. en enkelt kastreret han, eller i en avlstrio, hvor der er to hunner og en han.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Lidt generelle fakta om marsvin
  • #1   12. aug 2011 FAKTA OM MARSVIN

    Normalvægt:
    Han 900-1200 g
    Hun 700-900 g

    Levetid: 4-5 år i gennemsnit Op til 10 år
    Normaltemperatur: 36,5º-39,5º C
    Puls: 230 - 380 pr. minut.
    Vejrtrækningsfrekvens: 42 - 104 pr. minut.

    Formering: Kønsmodenhed indtræder efter vægt for hannernes vedkommende, når de vejer ca. 350 g. Hunnerne kan være kønsmodne allerede efter 14 dage, men de er i hvert fald kønsmodne når hunnerne er 2-3 måneder og hannerne er 3-4 måneder.

    Løbetidsinterval: 15-17 dage.
    Hunnerne kommer i brunst ca. hver 16. dag

    Drægtighedslængde: 68-72 dage
    Svarende til ca. 10 uger eller 2½ måned. Det er forholdvis længe i forhold til andre dyr, men til gengæld er marsvineungerne fuldbårne ved fødslen med pels pg åbne øjne, og de kan spise fast føde allerede fra fødslen af.

    Kuldstørrelse: Normalt 2-6 unger. Somme tider kun 1 unge - eller op til 7-8 unger.

    Fødselsvægt: Normalt ca. 70-100 g
    Unger under 50 g, har ikke store chancer for at overlever. Store unger kan veje op til ca. 150 g.

    Ungerne: Åbner øjnene ved fødslen. Fuldbårne med pels og kan løbe rundt og spise fast føde.

    Fravænning: når ungerne er 4 uger gamle. De må ikke tages fra moderen før de vejer mindst 300 gram. Skinnyer skal være ca. 6 uger og veje 400 g.


Kommentér på:
Lidt generelle fakta om marsvin

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce