Grønt i naturen om vinteren Grønt i naturen om vinteren Grønt i naturen om vinteren Grønt i naturen om vinteren Grønt i naturen om vinteren
Tsok
Følg
Følger Følg ikke

Tsok

Kvinde, 52 år, Nordsjælland
Oprettet: 7. jun 2011
Offline - Senest online: 26. aug 2013 Bruger er på filterliste

Jeg interesserer mig især for adfærd og ernæring (herunder selektion, dvs. dyrenes evne til selv at udvælge den føde, de aktuelt har behov for).

Jeg har selv to marsvin (på 5 og 6 år) og tror på at kosten og et stærkt immunforsvar betyder enormt meget for mine dyrs sundhed og velvære - og derfor fodrer jeg udelukkende med grønt og hø - sådan som man gjorde i gamle dage før tørfoderet blev opfundet.

DERFOR GIVER JEG IKKE MINE DYR PELLETS ELLER ANDET (forarbejdet) TØRFODER:

Tørfoder kan sammenlignes med junkfood og skyldes at det overordnet set både feder og er unaturligt og u-sundt for marsvin, idet det mangler vand og struktur.

Tørfoder giver ikke marsvin nogen ekstra bonus i forhold til hvad varieret grønt kan give marsvin. Derfor er tørfoder i bedste fald unødvendigt – i værste fald skadeligt.

Det er individuelt fra marsvin til marsvin hvordan de reagerer på tørfoder. Mine marsvin er alle vokset op med ca. 80 % grønt og 20 % tørfoder, og alligevel har flere af dem haft problemer (krystaldannelse (piv og smerter ved urinering), tarmproblemer/kolik, fedme).
Først da jeg droppede tørfoderet forsvandt problemerne.

Når pellets kommer i kontakt med mavesyre/vand i marvinets mave, svulmer de op til det 5-dobbelte. 20 gram pellets vejer op mod 100 gram i maven på marsvinet. Marsvins fordøjelseskanal er slet ikke tilpasset en sådan volumenstigning. Pellets belaster den tynde mavevæg, og det kan være meget smertefuldt for marsvinet. Maven kan ikke udvide sig 5 gange i forhold til dens størrelse. Det er anatomisk umuligt. Mæthedsfølelsen sætter ikke ind med det samme, og derfor kan marsvinet spise alt for mange pellets på én gang før det opdager at det har ondt i maven.

Vi kan ikke nødvendigvis se på et marsvin om det har ondt i maven. Nogle gange puster de sig lidt om, men det er ikke noget man nødvendigvis tænker over. Man vil til gengæld begynde at se en forskel hvis man fodrer uden tørfoder. Marsvinene bliver helt anderledes adrætte og livlige.

Fordi pellets svulmer op i maven, suger de samtidig vand fra marsvinets krop, som drænes for vand. Det går ud over fordøjelsen og kan blandt andet medføre forstoppelse. Samtidig tisses der mindre og det kan give urinvejsproblemer.

Marsvin spiser mange små måltider i løbet af en dag. Deres tarme fungerer ikke ligesom vores, idet de stort set mangler muskulaturen/peristaltik til at skubbe føden videre i tarmsystemet. Derfor er marsvin afhængige af at der heller tiden kommer foder ind – for at der kan komme "brugt foder" ud i den anden ende. Da pellets svulmer op i maven, giver de en ekstrem mæthedfølelse som gør at marsvinet ikke spiser så meget hø som det bør.

Undersøgelser har vist at for hver spiseskefuld tørfoder, marsvinet får, spiser det 30 % mindre hø. Konsekvensen på sigt kan være tandproblemer og tarmproblemer.

Forskningen har også påvist at pellets ikke bidrager til tandslidet - nærmere tværtimod - de er en hyppig årsag til kindtandsproblemer.

Pellets-grøden bliver liggende meget længe i fordøjelseskanalen og ikke transporteret videre. Det kan medføre gæringer, der viser sig som oppustethed og i værste fald livstruende trommesyge.

Plantefibrenes naturlige struktur ødelægges i produktionen af pellets, og det kan også have alvorlige konsekvenser for fordøjelsen. Pellets er presset fodermel. Ingredienserne i pellets er først blevet knust til pulver, derefter varmet op og presset til pellets af en maskine.

Disse varmtpressede pellets knuses ikke så let, og har ofte en glat overflade hvor der sidder en film omkring. Filmen er de kunstige vitaminer samt andre næringsstoffer, som er sprøjtet på til sidst. De fleste naturlige næringsstoffer går tabt under varmebehandlingen og bliver derfor erstattet af syntetiske, som er mindreværdige i forhold til naturlige vitaminer. Fibrene er stærkt formalede.

Samtidig består meget tørfoder af temmelig tvivlsomme ingredienser og kemi, men det er et helt kapitel for sig. A-vitamin og D-vitamin – i den form som det tilsættes tørfoder – findes ikke i marsvins naturlige kost. Derfor kan det overdoseres – og bliver det stort set altid i tørfoder – og det kan også gøre marsvin syge.

I EU er der ingen pligt til at oplyse alle tilsatte ingredienser i foderet – fx behøver man ikke deklarere appetitstimulerende stoffer (fx kunstige aromaer, som gør dyrene afhængige af foderet), surhedsregulerende midler, emulgatorer, stabilisatorer, fortykkelsesmidler, farvestoffer osv.

Et foder som ud fra beskrivelsen på pakken lyder vældigt sundt, kan i virkeligheden indeholde en hel masse kemi. Flere af disse tilsætningsstoffer kan være årsag til fx allergi og kræft.

Derudover har man heller ingen sikkerhed for om pellets indeholder giftige ting, fx giftige planter eller giftig kemi, som ved et uheld er blevet overdoseret.

Sammenfattende er nogle af de hyppigste konsekvenser af tørfoder:

- Overvægt
- Fedtlever (pludselig død)
- Tandbylder (pga. det hårde tørfoder)
- Undervægt, afmagring (pga. skader i maven)
- Tandfejl (pga. mindsket tandslid)
- Blæresten, blæregrus (manglende væske i tørfoderet og for meget salt)
- Vitaminmangel (pga. den beskadigede tarmflora)
- Svækket immunforsvar
Brugerens bedømmelser af andres {{ratings.itemMoreItems}}
Antal stemmer i alt

Lav
{{ratings.lowCount}}
Middel
{{ratings.middleCount}}
Høj
{{ratings.highCount}}
Ekstra høj
{{ratings.extraHighCount}}
Stemmer: {{ratings.totalCount}}
Annonce