Værd at vide om kaniner, inden du køber!

Værd at vide om kaniner, inden du køber!

20. dec 2017


En kanin er et fantastisk kæledyr, som kan give mange glæder for dens ejere. Typisk er det børn, der får lov at få en kanin eller to, som deres første kæledyr, fordi de er lette at holde.

Men selvom det “bare” er en kanin, følger der et ansvar med, når man påtager sig at passe på et andet levende væsen. Kaniner kan være mere skrøbelige end nogle større kæledyr, og kan være lidt mere sky. Derfor tager det tid og indsats, hvor man er meget sammen med kaninerne for at gøre dem tamme - men de kan trænes til at blive kærlige og sociale kæledyr.

Vær derfor sikker på, at du kan passe kaninerne ordentligt, inden du foretager et køb.

Større børn kan sagtens have det daglige ansvar for leg og pleje af en kanin eller gnaver, men det er altid den voksne i familien, der skal have hovedansvaret.


Levealder

Mange ved ikke at kaniner faktisk kan blive op til 8-12 år gamle - derfor skal du være være indstillet på, at du ikke bare køber et dyr, som kan leve et par år.


Aktivitet

Kaniner er generelt mest aktive ved skumring og om natten, så hvis ninus ligger og blunder dagen igennem, så er det helt normalt


Hav altid mere en én kanin

Kaniner er meget sociale, og man bør derfor altid som minimum holde to sammen. Er du kun interesseret i et enkelt dyr, så bør du vælge andet end kanin. Hvis du anskaffer dig to kaniner, så skal du selvfølgelig huske at få dem neutraliseret, hvis du har kaniner af begge køn.


Hvor skal kaninerne bo?

Kaniner er som sagt sociale dyr, men de er også territoriale - derfor bør de have rigeligt med plads og for at skjule sig. Optimalt holdes de i store anlæg - eller fritgående indenfor. Vælger du at have dem i bur, er det vigtigt at de dagligt får adgang til et større område, hvor de kan komme ud og få motion. Om vinteren kan du f.eks. lade dem komme ud indendøre - og om sommeren kan du sætte dem ud i en større løbegård, der kan flyttes rundt.


Pleje

Kaninernes bur eller anlæg skal naturligvis gøres rent jævnligt. Derudover skal du være opmærksom på, at nogle kaniner har brug for pelspleje (specielt langhårskaniner), pleje af klør og tænder.


Der kan være særlige pasningsbehov for de forskellige racer - og derfor bør du undersøge nærmere, om netop den race du har udvalgt dig, har særlige behov.


Fodring

Kaniner skal have vand og mad dagligt - og sørg for at der altid er adgang til frisk vand. Vandskåle er at foretrække, da der let samler sig bakterier i vandflasker.

Der skal ligeledes være adgang til ting at gnave i - f.eks. frugtgrene, så tænderne bliver slidt naturligt.


Du fodrer dine kaniner med hø, grønt og kaninpiller.


Kaniner lever i naturen mestendelss af græs, og derfor bør mindst 80 procent af kosten bestå af dette. Når der ikke er adgang til frisk græs, så erstatter du med hø.


Derudover skal du give dine kaniner masser af grønt. Ca. 75 procent skal være bladgrønt. Om sommeren kan du give mælkebøtte, vejbred, burresnerre, skvalderkål og fuglegræs. Og om vinteren kan du købe grønt i supermarkedet. Gode eksempler er: Krølsalat, hovedsalat, rucola, radisetoppe, friske krydderurter og gulerødder. Ca. 25 procent af grøntsagerne må gerne være mere sukkerholdige - f.eks gulerødder og peberfrugt.

Frugt må man kun give i begrænsede mængder.


Kaninpillerne skal være baseret på græs.


Vælg dit foder med omhu, da det sikrer kaninernes velbefindende.


Giv ikke kaninen følgende:

Brød, mælkeprodukter (kaninen er laktoseintolerant), gnaverstænger, nødder, korn, majs, kalksten og saltsten.


Giftigt for kaninen

Løg og løgplanter, tomatplanter og stilk, chokolade, bønner, citrusblade, sten og stilk fra æble og pære og grene fra stenfrugttæer.


Dyrlæge

Små kæledyr skal tilses af en dyrlæge årligt. Og selvfølgelig vellers når behovet opstår.
Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x