Må man holde gnavere i en lejebolig?

Må man holde gnavere i en lejebolig?

20. jan 2018

Svaret finder du i lejekontrakten eller din husorden.

Orienter dig i lejekontrakten

I lejekontraktens § 10  skal udlejer sætte kryds ved “ja” eller “nej” til spørgsmålet om, om husdyr er tilladt eller ej. Hvad mange dog ikke ved er, at husdyr ikke dækker over smådyr som undulater, fisk og gnavere, men større dyr som eksempelvis hunde og katte. Et kryds ved “nej” til spørgsmålet om, om husdyr er tilladt i lejekontraktens § 10 omfatter altså ikke et forbud mod smådyr som eksempelvis gnavere.


Udlejeren har dog i lejekontraktens særlige vilkår i § 11 mulighed for at udvide forbuddet, så det også gælder smådyr som gnavere eller alle dyr generelt. Hvis udlejer har sat kryds ved “Ja” til spørgsmålet om, om husdyr er tilladt i lejekontraktens § 10, kan udlejer i § 11 begrænset tilladelsen til at gælde et bestemt antal hus eller en bestemt type husdyr. Vær her opmærksom på, om der er skrevet nogle begrænsninger eller tilføjelser, der omhandler smådyr som gnavere.


Når du skal finde ud af om det er tilladt for dig at holde gnavere i din lejebolig, er det altså primært i lejekontraktens § 11, at du skal orientere dig. Start dog med at tjekke om udlejer har sat kryds ved “ja” eller “nej” til spørgsmålet om, om husdyr er tilladt. Har udlejer sat kryds ved nej, men ikke skrevet yderligere herom i § 11, må du gerne holde gnavere i dit lejemål, medmindre andet er angivet i din husorden.


Orienter dig i din husorden


Et forbud eller en tilladelse til at holde dyr - heriblandt gnavere, kan også være nedskrevet i din husorden. Det er derfor vigtigt, at du både tjekker din lejekontrakt og din husorden. Hvis hverken lejekontrakten eller din husorden intet bestemmer omkring gnavere, kan du uden problemer anskaffe dig en gnaver. Beslutter udlejer eller en eventuel beboerrepræsentation sig efterfølgende for, at gnavere skal forbydes, vil ikke et sådant forbud ikke kunne få virkning for gnavere anskaffet før forbuddet. Et forbud kan altså ikke vedtages med tilbagevirkende kraft.


Bor du lige nu i en lejebolig, hvor det ikke er tilladt at holde dyr, kan du se dig om efter en bolig, hvor de er tilladt på Boligninja.dk. På Boligninja.dk annonceres boliger på tværs af landet. Du kan alt fra et stort 6-værelses hus til leje i København med husdyr tilladt til en lille lejebolig i Horsens med husdyr tilladt.



Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce