Engflåten har fået sit indtog i Danmark

Engflåten har fået sit indtog i Danmark

19. mar 2019

I mange årtier har man været bekendt med skovflåten og dens uhyrligheder. Den har nu fået en fætter. Der er nemlig kommet en ny trussel i den danske natur.  Den hedder engflåten, og er et mindst lige så stort problem for ikke bare mennesker, men også kæledyr. For selvom den ikke er farlig på samme måde som skovflåten er det, kan der stadig leve bakterier og parasitter i den, som udgør en trussel mod immunforsvaret. Derfor er det vigtigt, at man tjekker sig selv og sine plyssede venner, hver eneste gang man har været en tur ude i den danske natur. Læs mere om flåter på Foderbasker her.


Forskellen på den almindelig danske skovflåt, og den nye engflåt er først og fremmest størrelsen. Engflåten er meget større end skovflåten og vokser i flere stadier. Engflåten vil formentlig fremtræde med et karakteristisk mønster på ryggen. Det er en rigtig overlever, og kan modstå både kulde og andre naturmæssige udfordringer. På den måde adskiller den sig altså fra andre flåter, da den er både større og langt mere hårdfør.


Hvad bringer engflåten med sig?

Der er i øjeblikket grobund for, at Engflåten med det latinske navn Dermacentor Reticulatus, kan blive en fast del af den danske biodiversitet. Med den kan der komme nye og hidtil usete sygdomme, som er båret af flåterne. Der er dog i udgangspunkt ikke den store grund til bekymring på nuværende tidspunkt. Engflåten er nemlig ikke, som dens artsfælle Skovflåten, på samme måde farlig for både dyr og mennesker. I Danmark er der, ihvertfald indtil videre, ikke fundet inficerede flåter på dyr. Dog kan insektet være bære rundt på forskellige bakterier og parasitter, som kan udgøre en trussel. En af dem er en bakterier som for mennesker irriterer huden, og kan skabe gener for lymferne.


Potentielt farlig for hunde

Engflåten kan dog potentiel set godt være farlig for hunde. For insektet kan nemlig også være bærer af parasitten “Babesia Canis”, hvilket er en ekstremt farlig sygdom for de firbenede venner. I folkemunde kaldes sygdommen nemlig for “hunde-malaria”. Det skyldes at sygdommen bor i hundens krop og trænger ind i de røde blodlegemer. Det er sjældent, at sygdommen forekommer i Danmark, men med engflåten er der altså en reel trussel, som kan udvikle sig. Det er typisk hunde som kommer hjem fra ferier sydpå, som bliver smittet med Babesia Canis, da engflåterne sydpå oftere  er bærere af sygdommen. “Hunde-malaria”-kommer i forskellige versioner og grader. Nogle hunde mærke det i en meget mild form, mens andre oplever akutte symptomer, som kræver omgående behandling på et dyrehospital.


Hvordan kommer man engflåten til livs?

Det er heldigvis i dag, let behandle for flåter. Der er rigtig mange måder man kan forebygge, de små plager - og de metoder fungerer heldigvis også til bekæmpelsen af engflåten. Behandlingerne mod flåterne er en metode, som dræber selve parasitten, der forårsager sygdommen. Hvis sygdommen bliver behandlet rigtigt og rettidigt vil man ikke mærke noget til engflåtens gener. Man kan fjerne flåter med tænger, forskellige plejemidler eller lignende, som dræber flåterne.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


MiaJessen
MiaJessen (Kommerciel blogger)
Oprettet 21. okt 2019
MiaJessen
MiaJessen (Kommerciel blogger)
Oprettet 14. okt 2019
x